четвртак, 12. новембар 2015.

David Lane


(1938. - 2007.)

David Lane рођен је 1938. године у Iowi, S.A.D.-u. Од младих дана био је свјестан припадности својој раси и био је поносан на то, упркос суровом окружењу у којем је живио. Након завршетка средње школе радио је на разним пословима, од којих је можда занимљиво споменути његово искуство док је радио у агенцији за продају некретнина; наиме убрзо је изгубио дозволу за тај посао јер је одбио црнцима продавати станове који се налазе у бјелачким подручјима.

1979. године прикључио се организацији Knights of the Ku Klux Klan, коју је 1975. основао David Duke. Двије године касније прешао је у организацију Aryan Nations, гдје је обављао већину послова израде и дистрибуције пропагандног материјала. Lane је тражио организацију која ће у потпуности одговарати његовим идеалима и која ће бити у стању "покренути ствари" с мртве тачке. 1982. године води огранак организације White Aryan Resistance (WAR) у Coloradu. Случајно упознаје Roberta Mathewsa, који је тада био активиста организације National Alliance, и који је тражио истомишљенике међу члановима National Alliance-a, Aryan Nations-a i KKK-a који би били спремни започети герилски рат који је требао покренути расну револуцију.

У септембру 1983. године David Lane, Robert Jay Mathews и још осмеро људи оснивају организацију под називом Bruder Schweigen, такође познату као The Order. The Order се за разлику од осталих организација бавио и многим илегалним радњама, попут пљачки банака и фалсификовањем новца како би омогућио финансирање својих активности. Успоредно са тим радили су на ширењу своје рекламе, те су постепено регрутовали нове чланове. Међутим због убиства јеврејског радио водитеља Alana Berga, и због много других илегалних активности дошли су на глас као "најопаснија домаћа терористичка организација".


Током 1985. и 1986. године сви чланови The Ordera ухапшени су или су били убијени попут Roberta Mathewsa. Прво суђење је започело у априлу 1985. године, и сви су осуђени на  затворске казне. Прије него што му је изречена затворска казна од 40 година, Lane се обратио суду 15 минутним говором са слиједећим ријечима: "Не признајем власт чији је једини циљ уништење моје расе.... Дао сам све што имам и све што јесам како бих пробудио људе из њиховог смртног сна." У октобру 1987. године Lane се поново појавио на суђењу заједно са још троје припадника The Ordera, овај пут им се судило због убиства Alana Berga.


David Lane и Bruce Pierce осуђени су сваки на 150 година затвора, са пресудом из првог суђења то је 190 година затвора. Lane се и по трећи пут нашао на оптуженичкој клупи са 13 припадника разних организација због разних оптужби, али су оптужбе ипак одбачене.

David Lane је познат као револуционар, али једнако толико познат и по свом активизму који је за вријеме издржавања казне постао још интензивнији. Писао је чланке за многе часописе попут White Aryan Resistance, Racial Loyalty, The Klansman" i Jew Watch, поред тога је и сам издавао текстове и књиге путем издавачке куће 14 Word press коју је водила његов супруга. David Lane је међу бијелачким круговима можда најпознатији по својој реченици која је постала синоним бијелачког отпора и борбе за опстанак наше расе:

"We must secure the existence of our people and a future for white children." ("Ми морамо осигурати постојање нашег властитог народа и будућности за нашу бијелу дјецу")