среда, 10. јун 2015.

70 година од злочина на Кочевју

У Словенији је ове године обележена годишњица од комунистичког ратног злочина над Србима на Кочевском рогу који се десио крајем маја и почетком јуна 1945.


Тих дана је извршен нечувен покољ над нешто више од 16.000 предатих и изданих ненаоружаних српских антикомунистичких бораца и цивила, међу којима и велики број свештеника, који су се повлачили према Словенији и Аустрији. На самом Кочевском рогу је убијено преко 3000 заробљених бораца СДК и четника.
За Кочевске мученике војнике СДК и Ђуришићеве четнике обављен је парастос на месту страдања код једне од јама на Кочевском рогу. Поводом 70-те годишњице постављена је спомен плоча.


Парастос над јамом под Креном
Споменик убијеним српским војницима на Кочевском рогу 1945.

ПАРАСТОС ДИМИТРИЈУ ЉОТИЋУ

Дан пре помена на Кочевском рогу обављен је парастос и на гробу Димитрија Љотића у Шемпетеру код Нове Горице.Димитрије Љотић погинуо је у саобраћајној несрећи 24.априла 1945. а био је духовни вођа војника Српског добровољачког корпуса које је народ по њему звао „љотићевци“.
Љотићево тело сахрањено је у Шемпетеру а над одром Димитрија Љотића владика Николај Велимировић одржао је онај чувени говор у коме је рекао: „Димитриjе Љотић био jе државник, учитељ и хришћанин. Он ниjе био само државник, он jе био хришћански државник. За последњих сто педесет година, ми смо имали великих политичара, великих људи као што су Гарашанин, Jован Ристић и Никола Пашић, али то су људи били велики за своjе време, и у границама Србиjе док jе Димитриjе Љотић зашао у велике кругове светске политике. То jе био политичар са крстом“.