уторак, 03. март 2015.

Интервју Разор 88

Интервју са Разором 88, рађен 2010. за Словеначки часопис "Rasna Zavest" званични магазин Словеначких радикала.


1. Поздрав.  Да ли можете за почетак да кажете кратку историју вашег бенда?

Разор 88 је настао давне 1997 године распадом бенда Апартхејд и на самом старту својим занимљивим стилом привукао симпатије многих сабораца како у Србији тако и шире. У почетку као симпатизери британског БНП, а касније БХ/С18 покрета Разор 88 је увек био озлоглашен бенд у Србији, праћен редовним медијским линчом. Кроз бенд је продефиловало много музичара и сада после две године паузе Разор 88 поново почиње са радом у постави: Т - глас, М - соло гитара, С – ритам гитара, И – басс гитара, Т – бубљеви.

2. За разлику од других српских РАЦ бендова певате на енглеском, да ли можете да кажете зашто и да ли ће те у будућности да правите и песме на српском?

Разлог што су наше песме до сада биле само на енглеском језику, је што смо на тај начин хтели свету да пренесемо поруку о стварним проблемима код нас и да информишемо свет о правој истини у вези Србије, ратова и хаоса који су задесили балканско полуострво. Сада је ситуација мало промењена и на нашем следећем албуму ће се између осталог појавити пар песама на матерњем језику.

3. Поред Србије сте свирали и у другим земљама, где вам је било најбоље и да ли видите неку разлику између Србије и других земаља што се тиче НС покрета?

До сада смо свирали у Пољској и Мађарској, а ускоро идемо за Грчку и Италију. Најбоље нам је до сада било у Пољској где је гостопримство било феноменално и за пример. Велики се проблем надвио над НС покретом како код нас тако и у свету. Проблем и свађа око комада колача везано за компакт дискове, мајице и остали пропагандни материјал шири се као куга међу нашим редовима и прети да нас у потпуности разори. Издавачке куће профитирају и варају бендове и богате се на рачун идеје, а са друге стране пропагирају Национал Социјализам и револуцију.

4. Који бендови су највише утицали на вашу музику?

Као и у свим осталим сверама у животу тако и у музици постоје разни укуси и узори па је то тако и код нас. Неки чланови бенда су више привржени старој школи Oi! И РАЦ музике типа Rose Tattoo, Skrewdriver, Brutal Attack, Fortress, No Remorse, Dirlewanger, док су остали више симпатизери чвршћег звука типа BFG, Konkwista 88, Centurion, Berserkr, Rahowa итд. Такође веома често правимо излете ка другим музичким правцима као што су класика, ренесанса, хеви метал и др.

5.Имате сплит с Пољским бендом Gammadion, да ли можете да кажете нешто више о томе и како је дошло до те сурадње?

Веома спонтано смо ушли у сарадњу са бендом Gammadion. Као што је свима познато Gammadion сваки свој албум ради у и Пољској и у Енглеској верзији, а будући да нам је издавачка кућа иста веома брзо смо се сложили да би овај пројекат могао квалитетно да се уради и успут још више уједини два бенда и две земље. Веома смо поносни на овај пројекат и успут све захвалности Wandalia и Strong Survive Records-u.

6.Да ли можете да нам кажете нешто о Српском покрету, у ком делу земље је најјачи и како је са концертима итд...?

Српски покрет се тренутно налази у веома тешкој ситуацији. Многи људи су отишли из B&H због разно разних разлога, а исто тако многи не комуницирају међусобно. Такође је случај у вези Националног Строја узео данак и многи су уз потпуно разочарење напустили све везано за покрет и идеју. Недавно смо правили концерт са Садком из Русије и Invasion из Пољске и на жалост било је јако мало људи на концерту. Неки су били на концерту у Бугарској, а многи који су требали да дођу нису дошли из незнаних разлога. Надамо се да ће се људи освестити и схватити де се сви ми боримо за једну идеју и за један циљ.

7.Да ли имате пуно проблема са ZOG-ом у Србији, чули смо да су пре годину дана забранили НС симболе код вас да ли полиција сад прави више проблема?

Све већи притисак долази од стране ZOG-а и полиције и веома нам је тешко да се бавимо било каквим активностима. Сем што су нам забранили НС симболе, многи од нас су остали и без посла и многима као и свугде у свету прислушкују телефонске разговоре и проверавају пошту. Чувена ZOG-ова демо(но)кратија је показала као и увек своје право лице.

8.Да ли као бенд подржавате неку организацију?
 

Разор 88 је пре свега Српски RAC бенд и тако ће и остати. Подржавамо све НС организације, али највише наравно B&H. Идеја мора бити на првом месту без обзира да ли била под заставом B&H-а, Hammerskin или неког другог Аријевског покрета. Глас Национал Социјализма се мора чувати по сваку цену и наш идентитет не сме бити избрисан и заборављен.

9.Да ли имате у Србији пуно проблема са имигрантима, антифа и левичарима?

Тренутно највећи проблем Србије је најезда кинеске популације која нам сервира јефтину и неквалитетну робу на тржишту. Успут запошљавају наше људе који су због економске кризе, која код нас влада већ 20 година, принуђени да раде за мале паре. Што се тиче антифа и левичара, као и у свакој земљи тако и код нас они представљају проблем за наш покрет. Иако је антифа покрет у Србији тренутно доста јак ми за сада успешно одупиремо томе и успевамо да их држимо по страни. С времена на време деси се по неки улични или медијски сукоб, али за сада се све завршава без великих последица.

10.Какви су вам планови за будућност (нова издања, концерти...)?
 

Тренутно припремамо наш следећи албум који би требао да се заврши до краја године и у преговорима смо у вези учешћа ан неколико компилација, а наш гитариста који је иначе оргинални члан познатог Српског бенда Real Aggression припрема соло пројекат који носи назив Open Hand Salute. Што се тиче концерата, веома смо активни и на том плану. Недавно смо свирали у Пољској на меморијалном концерту Mariuz Szczerski покојном певачу бенда Honor, до краја године свирамо у Грчкој и Италији, а почетком следеће године свирамо у Белгији и највјероватније код вас у Словенији.11.Хвала вам за интервју и да ли имате за крај неку поруку за Словеначке скинхеде?
 

Будите доследни својих идеала и не дозволите да вас било шта заустави. На нама је да сачувамо културу и идентитет беле Европе и не смемо никако поклекнути на томе. Борба се мора наставити и наша част мора постати жедна крви. Надамо се да ћемо се видети ускоро и још више ујединити наше две братске земље. 88!