понедељак, 17. март 2014.

Хермaн Нојбахер


Херман Нојбахер (Велс, 24. јун 1893 — Беч, 1. јул 1960) је био аустријски привредник, шеф грађевинске фирме и стручњак за привредне проблеме источне и југоисточне Европе, градоначелник Беча, политичар и члан Национал Социјалистичке партије. Нојбахер је на Балкану уопште, а у Србији посебно, радио на јачању и обједињавању оних снага које су радиле у интересу Трећег Рајха.

Као високи чиновник Министарства иностраних послова Трећег рајха био је у непосредним контактима са министром Рибентропом, па и самим Хитлером. Нојбахер је у Румунији успешно решио снабдевање Трећег рајха нафтом („оружје за нафту"), у Бугарској опскрбљивање намирницама немачких трупа у Грчкој, у Грчкој је средио привредне невоље и одржао немачки ратни фронт. У центру његове пажње био је Балкан као целина у светској политици Трећег рајха и Србија, односно Срби као први народ на Балкану.

Нојбахер је спасао многе српске животе у Недићевој Србији и покушао да од Србије и Црне Горе (и делова БиХ) створи нову српску државу.,,Срби су први народ Балкана“.

 „Најјаче ткиво, најснажнији народ на окупираном Балкану је српски, а он је најгоре прошао“. 

Хермaн Нојбахер