четвртак, 27. јун 2013.

Интервју Провиђење
1. Кажите нам кратку историју вашег бенда и који су главни разлози да сте опет почели да свирате после више година паузе?

Бенд је настао далеке 1996 године са циљем да у Србији направимо нешто ново, да створимо нашу НС сцену јер до тада наши људи су слушали Српске бендове који нису били НС, а били су ту близу нашег скинхед покрета. Једноставно смо хтели нашу сцену са нашим НС бендовима и решили смо да направимо бенд који ће промовисати НС и који ће бити део НС скинхед сцене. Доста нам је било бендова типа Ритам Нереда, Директори или Шахт њих нисмо сматрали за своје јер њихови текстови нису били НС, а хтели смо нашим људима да дамо нешто што у другим земљама постоји а то је НС сцена НС бендови и НС музика. Бенд је те 1996 кренуо са радом када је снимљен први материјал "Ред, рад и дисциплина" који је изашао као касетно издање јер тада нису постојали CD-ови већ само касете и плоче. Плоче је било немогуће штампати јер једини ко штампа плоче у то време је била државна РТС фирма што је значило да можемо да издамо само касете и то смо урадили, само смо издали свој материјал на касети. После тога смо издали другу касету под називом "Снага расе" и објавили неколико песама на неким компилацијама. Главни разлог за повратак на сцену је тај што мислимо да у Србији данас не постоји музичка НС сцена. Све је некако замрело нема нових бендова, па смо ето ми опет одлучили да покренемо мало сцену да је оживимо. То је главни разлог за повратак. Надамо се да ће нашим путем да крену млађи бендови који ће бити НС који ће бити национални, који ће заједно са нама да граде нашу националну музичку сцену и наш покрет да заједно са нама промовишу наше националне идеје.


2. Провиђење је један од првих Српских RAC бендова, кажите нам како је изгледао покрет у Србији када сте почели и које су главне разлике у данашњем покрету ако га успоредите с оним временима?

Када смо ми почели са радом наша сцена је тек почела да се формира. У Србији су тада постојали НС скинхеди, али нисмо имали наше бендове, нашу сцену и наш покрет, па су наши људи као што сам рекао слушали неке безвезне бендове типа Ритам Нереда, Директори или Шахт који су у неким својим периодима имали везе са скинхед покретом, али никада нису били НС бендови са политичким националним текстовима. Пошто није било ничега ми смо тада са још пар бендова као што су Државни удар и још неки други почели да стварамо нашу сцену онакву какву је Skrewdriver стварао у Енглеској ми смо хтели и почели да стварамо у Србији. Једноставно мука нам је било више од бендова који певају о пиву и сличним глупостима док наша земља пропада док нам је нација у опасности у рату. Мислим да данас српска сцена и покрет су у стангирању и изгледа као што смо се вратили на почетак када све мора да се покреће. Једина разлика је данас што има пуно НС људи у Србији који су НС и који знају доста о НС који имају данас све од информација до свега другог, музике например коју могу да скидају и слушају преко нета. Разлика је што ми почетком 90-тих све то нисмо имали тада није постојао интернет ниси имао где да купиш ЦД-ове или мајце нисмо имали бендове нисмо имали где да читамо о НС о нашем покрету о нашој идеологији већ смо све сами морали да стварамо и да образујемо људе, да сами себе градимо и образујемо. Данас мислим да је новим генерацијама све на дохват руке, имају много веће могућности него ми 90-их година али изгледа да им фали мотивација и ентузијазам. Можда баш зато што све имају на дохват руке немају мотивацију и ентузијазам да стварају нешто ново. Ми све то нисмо имали, па смо били жељни наше музике, па смо стварали сами и није нам било тешко. Били смо млађи и жељни свега да имамо шта да кажемо да се чује наш глас у Србији, свету да кажемо и певамо нешто о чему нико до тада у Србији није певао. Мислим да свако време носи своје бреме и свака генерација има нешто своје. Надам се да ће наш активизам да повуче нове младе нараштаје да крену нашим путем да ће сцена поново да се обнови и да буде активна.


3. Управо сте издали нови цд "ре рецордед", са 4 нове и 18 старих песама за Пољску идавачку кућу Homo Superior , кажите нам нешто више о том цд-у и како сте задовољни са сурадњом са HS?

Нисмо хтели да наше старе песме са продукцијом из 1996 и касније пропадну да никада не буду издате на CD, па смо одлучили да их снимимо поново што смо и урадили са још неким новим песмама. CD смо снимили за Пољску издавачку кућу HS и врло смо задовољни сарадњом са њима. Власник издавачке куће је пореклом из Србије његови преци су дошли у Пољску из Србије, па ето још један разлог више да се са њим зближимо и да издамо за њега. Он је велики пријатељ Србије и нашег народа тако да је сарадња са њима била конкретна на обострано задовољство. CD који смо издали нека је врста нашег Best off... албума. Избор песама је наш лични поново су снимљене старе песме и додане неке нове тако да смо тиме добили нови CD са 22 песме који ће се надам допасти нашим људима. 
4. Од вашег почетка па до сад сте свирали много концерта са много познатих RAC бендова, дали можете неке да издвојите, који су вам највише остали у сјећању? 

Мени лично су драги сви концерти које смо свирали 90-тих година како са Српским бендовима у Србији тако и са бендовима у иностранству. У сећању су ми остали концерти у Словачкој 1999 године са Vlajkom, DMS и Razors edge где је било 1000 људи и када смо се вратили у Србију после концерта у понедељак почело је бомбардовање од стране ционистичке НАТО војске. У сећању ми је такође остао концерт Bound for Glory и Aryan када смо свирали са њима у Мађарској пред више од 1500 људи као и концерт са легендарним Немачким бендом Landser у Будимпешти. Било је доста добрих концерата 90-тих година који су нам остали у лепом сећању. Свирали смо са доста Европских бендова и са свим Српским бендовима од Кристалне ноћи, Државног удара, Тријумфа воље, Rayor 88, Battle flag, Сораб 18 и многих других. 


5. Који бендови су вас највише мотивисали да направите бенд и које од данашњих бендова највише слушате? 

Ја лично слушам највише RAC бендове и бендови типа Skrewdriver, No remorse, Blackshirts, Chingford attack, Razors edge и многи други су највше утицали на мене. Ја волим Енглески RAC мада волим и друге бендове типа Landser, Коловрат волим и Америчке НС бендове. У последље време слушам више бендове из Словенских земаља као што су Руски стег, Сокура Перуна, Anti system и други. Остали чланови слушају такође наше НС бендове од RAC до metal, hard core орјентације. Ја такође волим неке metal и hard core бендове, али волим и добар rock и добар metal/hard core.6. Када сте почели да свирате у Србији је владао Милошевић и комунистички режим а сада су на власти демократе, под којим режимом је било теже бити НС скинхед, када је било више репресије и да ли сте као бендови имали пуно проблема са полицијом? 

У праву си када смо почињали да свирамо у Србији је владао режим Слободана Милошевића, али тај режим није комунистички. Мислим да је данас доста мање слободе него за време Милошевића. У време Милошевића нико нас није пратио и прислушкивао као што је то радио задњих година режим бившег председника Бориса Тадића. Мислим било је проблема и за време Слободана Милошевића његова полиција је прекидала концерте и хапсила људе без разлога, али мислим да је данас доста горе и да данас има мање слободе. Данас у Србији имамо нове законе који гуше слободу говора и слободу мишљења. То су закони које је донео Тадићев режим који себе назива "демократским", али они су демократе само на речима док у пракси у Србији у последњих пар година владавине Бориса Тадића националисти су били прогањани и хапшени. Режим Бориса Тадића организовао је неколико намештених суђења са лажним оптужницама на којима су националисти осуђени на затворске казне, а оптужнице су биле лажне и без доказа, али режим је одлучио да примени репресију над националистима, па су у том циљу националисти прогањани, хапшени, праћени и прислушкивани што је и данас случај. Ништа се није променило. У Србији данас не постоји слобода говора и окупљања. Постоји само на папиру док у реалном животу полиција и режим који влада ради шта хоће и како хоће. Судови и полиција су под контролом режима нема независног судства, нема поштовања закона ако они одлуче да ухапсе неког они ће то да ураде наместиће му нешто и осудиће га јер је тај дотични сметња њиховом режиму и њиховој владавини. Националисти су и даље прогоњени у Србији то је реалност. Видећемо докле ће тако бити. 


7. Као бенд свирате под заставом Крв и Част Србија, дали има у Србији и која друга организација или политичка странка вредна подршке? 

Ми смо независан RAC бенд не свирамо под Крв и Част заставом, али подржавамо активизам и рад Крв и Част/Борба 18 Србије. 


8. Кажите нам у којим другим бендовима су током година свирали садашњи чланови Провиђења и дали тренутно свирају у неком другом бенду? 

Неки од чланова Провиђења  су активни и свирају у неким другим бендовима, али пошто живимо у "демократији" не могу да кажем јавно који су то бендови. 


9. Пре око десет година сте свирали и у Словенији, какви су вам остали утисци са тог концерта и шта мислите о Словеначком НС покрету? 

Мислим да је тај концерт остао члановима бенда у лепом сећању. Словенија је мала земља, али нема лош покрет. Мислим да је код вас већа могућност за активизам јер већа слобода и економска ситуација је доста боља него у Србији тако да имате веће могућности за активизам. Покрет и сцена нису лоши у Словенији мислим да можете доста боље. Можда вам фали и више слоге и јединства можда када то будете имали имаћете и бољу сцену и бољи покрет. Штета што немате више активних бендова то фали сцени такође.10. Какви су вам планови за будућност? Да ли можемо ускоро да очекујемо и нови албум Провиђења? 

У плану је нови албум можда следеће године још увек је рано за планове о новом албуму када се  промовише овај нови CD који је сада изашао на светлост дана. 


11. Хвала за интервју, задње речи остављам вама... 

Хвала теби за интервју и интересовање за наш бенд. Драго нам је да се наш глас може чути у Словенији и поздрављамо све наше другове у Словенији и надам се да ћемо се ускоро и видети у Словенији на неком нашем концерту. Живела Словенија и Србија!

- Интервју рађен за словеначку блог страницу HAIL THE NEW DAWN -

Аутор странице је интервју доставио на Српском језику зато смо га одлучили објавити, овим путем се захваљујемо словеначким саборцима.