недеља, 23. јун 2013.

21. годишњица пробоја коридора живота!
Данас се на Дугој Њиви код Модриче обиљежава 21-ва годишњица пробоја коридора живота.
Овом акцијом, Војска Републике Српске, у љето 1992. године, извојевала је побједу над снагама ХВО и тзв. Армије РБиХ и тако прекинула блокаду Крајине и Републике Српске Крајине, која је трајала 42 дана.
 

Више од милион и по Срба, који су живјели на простору од Добоја до Книна, избављено је из обруча и омогућено је нормално снабдијевање становништва.
У бици, која је била судбоносна за Српску, погинула су 273 војника Војске Републике Српске, 70 припадника МУП-а Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине.Најважнија битка Војске РС

Пробој “Коридора живота” изведен је уз огроман полет који је носио војнике, те жељу да све своје потенцијале, снаге и умијеће искористе како би се спријечио егзодус Срба.
Поручили су то начелник бившег штаба Првог крајишког корпуса генерал Бошко Келечевић и командант бивше Крњинске лаке пјешадијске бригаде Војске РС Мико Шкорић поводом 21. годишњице пробоја коридора.
На Дугој Њиви код Модриче данас се обиљежена годишњица ове операције.
Захваљујући бриљантној побједи Војске РС више од милион и по Срба, који су живјели на великом простору од Добоја до Книна, избављено је уз обруча и омогућено је нормално снабдијевање становништва.


Акција “Коридор” трајала је од 14. до 28. јуна 1992. године чиме су окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада, побједом над снагама ХВО-а и Армије РБиХ.
У бици, која је била судбоносна за Српску, погинула су 273 војника ВРС, 70 припадника МУП-а РС и 70 бораца Војске РСК.
Генерал Келечевић рекао је “Гласу Српске” да је операција “Коридор” била најчистија акција српске војске у протеклом рату и одлучујућа битка за стварање РС.
 

- Специфично је то што су у то време, у мају, непријатељске снаге хтеле по сваку цену да пресеку највећих део РС, од Брода преко Дервенте, Добоја и према Кладову. Да су то урадили, вероватно не би Српска изгледала овако, а можда је не би ни било – рекао је Келечевић.
Шкорић наглашава да је акција “Коридор” примјер како се планирано и организовано припремала активност која је била веома значајна за даљи опстанак Републике Српске.
 

- То је била најјача операција која је извођена у Одбрамбено-отаџбинском рату и акција која је показала колико је добро била организована Војска РС – рекао је Шкорић.
Присјећајући се тих дана, Шкорић је нагласио да је директан повод за акцију била смрт 12 беба у бањалучком породилишту.
 

- Да у таквој врсти блокаде нисмо направили ту војничку акцију питање је шта би се дешавало рекао је и додао да је “Коридор живота” веома важна акција за РС јер да тај дио Српске није ослобођен, упитан би био и други.
 

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Милан Торбица је подсјетио да је одлука о пробоју Коридора донесена 18. јуна 1992. године, да би се одблокирао западни дио РС, те да је цијела акција завршена 6. октобра изласком српске војске на ријеку Саву.