четвртак, 07. март 2013.

Национална служба за обнову Србије

Половином децембра прошле године ступа на снагу Уредва о увођењу Националне службе за обнову Србије. Овом уредбом истакнут је задатак Националне службе који се састоји у томе да се цео народ одређеног доба старости удружи и упути на заједнички свестан и дисциплинован рад за опште добро целог народа.
Половином марта 1942. године ступила је на снагу Уредба о организацији Националне службе којом је решено питање унутрашње организације, формације радних група и чета, начини рада и службених односа органа у Националној служби.
Већ марта почињу први теренски радови у Београду. Са магловитим и кишним данима пролећа мешала се неизвесност која се увек поставила када је пред нама посао који треба извести. Када је тај посао стран нашој средини, а прилике тешке онда је та неизвесност двоструко већа. Ипак није се застало пред тешкоћама, као ни пред већим или мањим препрекама. Испуњени чврстом вером у срцу да је само рад у стању да нам помогне да се спасемо из невоље и несреће у коју смо запали, почињемо овога пролећа узвишени посао рада. Први пут преко наших поља ступају чете младих радника да, без икаквих личних користи, раде за опште добро заједнице. Први пут наши млади интелектуалци узимају ашов и лопату и раде тежак и напоран посао окупани у зноју. Први пут на делу се спроводи идеја да радити није срамота и да је рад за отаџбину служба части српскоме народу. И на том првом путу, који је као и сви први путеви морао бити тежак, ми полажемо испит части. Иако је било тешко радити, често пута без најосновнијих потреба, радило се па чак и са песмом на уснама и у срцу. Неко исконско предосећање да се пошло добрим путем - путем рада - избијало је из ових младих неимара, првих пионира службе рада у Србији. Са овим скромним, али лепим почетком Србија корача путем своје боље будућности, јер у Националној служби за обнову Србије има најбољу гаранцију да је српска омладина кренула бољим путем - путем рада и обнове.Српски календар 1943.
Београд
Милорад Мирчетић