понедељак, 19. новембар 2012.

Интервју Сораб 28

1. Реците нам кратку историју групе Сораб,када и где је настала? 

Сораб је настао 1994.године у Српском Сарајеву,на Грбавици,где смо чували положај у зградама недалеко од Жељиног стадиона. Пошто  смо све градски момци наравно слушали „RnR” једно вече уз кандила  Зока први гитариста и ја (Јулес),почешмо да дрндамо уз “smoke on  the water” а текст је био од Баје Книнџе-кад сам био мали,хахаха  прикључио се Ново за бубњеве или каце за купус. И тако уз моје старе текстове од  „White Riot” (првог скинхед бенда у екс-БиХ,а вероватно и првог НС из старе ЈУ ) почесмо свирати.  Име смо дали „Браник Отаџбине“  али пошто је ко се сећа емисије за војску имала сличан назив,један од Сарајевских интелектуалаца нам негде на терену Трескавице даде предлог за „Сораб“ тако и остаде. Свирали смо 4 пута у нашој „Вучијој јами“ где смо успели да оспособимо склониште,са још 2 бенда од којих је наш братски бенд “Trauma metal bend” који је имао инструменте,затим један у школској хали пред 600 људи са још 12 бендова из Срп.Сарајева где смо ми направили хаос јер је 200 људи скакало уз наше песме и четврти наступ нам је био  у Хаџићима. После одласка 100 000 Срба из Сарајевасви смо отишли на своју страну,ја одлазим у Јагодину и поново почињем са Сорабом,као B&H бендом 1997. Са прекидом од 8 година ево по трећи пут настављамо са нашим идејама. Уствари име је увек исто СОРАБ само што се додавала наша политичка  опредељеност.  

Сораб уживо 1995 Сарајево - вучија јама

2. О чему говоре ваши текстови и шта вас инспирише да их напишете?

Текстови говоре о тренутној политичкој, социјалној ситуацији у земљи, о нашем покрету, ономе што волимо и што нас нервира, једноставно наши текстови треба да буду опомена будућим генерацијама.3. Као што можемо видети поново сте се окупили, издали сте сингл са 4 песме, планирате ли снимити још песама и објавити албум?

Тако је поново се Сораб пробудио истина старији смо и нема се толико времена и снаге, али је слабо бендова у Српским земљама, па Богами и ми имамо још нешто да кажемо.Успели смо некако да се организујемо и финансије су нам дозволиле само 4 песме. Радимо увелико на албуму, надамо се на пролеће негде до маја да завршимо у студију, тешко је данас да бенд
величине Сораба нађе издаваћа али ето и то је мислимо завршено, но отом потом. Много је пиратерије па тако и бендови нестају тешко се је сам финансирати, мораш имати прво подршку својих другова, дивизије, секције па да неко у иностранству обрати пажњу, многи гледају електронске медије и тако одлучују о бенду.

                                                            Једна ствар са сингла...

 4. Недавно сте имали концерт код наших сабораца у Словенији, реците нам укратко о том наступу?

ДА, свирали смо са домаћим бендом "Plamen otpora" добар RAC, једино ми жао што су занемарили свој језик. Ми смо задовољни наступом као и публика.                                                         Сораб наступ у Словенији

5. Које вас групе инспиришу и које групе слушају чланови Сораба?

Па то је мало компликовано, пошто је разлика у годинама ја слушам stara SCHOOL xaxa тако зову Oi / RAC бендове 80-90, Н trash metal а П-бас и М-бубањ hardcore али сви смо НС. Овако Сарајевски је био као Skullhead, Сираб 18 као britve Edge а овај данас између KBK, IC1 и Sleipnir надам се.

6. Ваше мишљење о генералу Ратку Младићу?

Као патриоти и његовом војнику све позитивно, тако када је народ и земља у рату не треба гледати политичке различитости.

7. Како гледате на издајничку политику у Србији?

Када их је ZOG поставио да уништавају Српску земљу, културу и традицију да доведу радника на просјачки штап. Када су све вредно продали и раскућили а они су пуни пара и функција, надам се да народ то види и да ће после избора ове године у Србији доћи неко разумнији а ове лопове позатварати.

8. Како данас гледате на НС покрет у Србији?

Исто као и на нашу нацију, подељену.Најгоре је што има доста организација и сви желе да буду вође, то нас нигде неће довести. Сораб је B & H бенд и следимо пут који нам је оставио Ian Stuart не желимо да припадамо ни једној групацији, већ оном покрету из 1987.


9. Хвала вам на интервју, задњу реч дајемо вама ...

Хвала и вама што сте дали пуну подршку бенду, многи се питају јесмо ли из Српске или Србије, за нас је то иста земља, исти народ, исти покрет. Уз Божију помоћ да завршимо поново у западним земљама Србина. 28/88


- Интервју је рађен док Сораб није издао нови албум, данас су они ту на сцени са новим албумом и желимо им свако добро! 

Нови албум Сораба 28 ...